Skillsdojo, een ‘platform’ van NBD Biblion, biedt dit voorjaar voorjaar vier ‘Masterclasses leesbevordering’ aan. Met Skillsdojo (Hier vind je alles wat je nodig hebt om leerlingen van vandaag klaar te stomen voor de skills van morgen. Met onze inspirerende missies en kant en klare tools breng je simpel en snel vernieuwing in je bestaande les.) kun je je digitale vaardigheden inzetten voor leesbevordering. Je vraagt je echter af hoeveel er gelezen gaat worden als je de beschrijvingen leest. Het lijkt er vooral om te gaan dat kinderen andere dingen leren maken. De deelname is gratis en je kunt je hier inschrijven.

Woensdag 8 februari, 15.30-16.30
Leesbevordering & apps bouwen
Bouw een app van je favoriete boek
In deze serie gaan kinderen een app maken van hun favoriete boek. Ze ontdekken dat veel verhalen dezelfde opbouw hebben: een inleiding, een middenstuk en een slot. Ze tekenen drie schermen en bouwen hun eigen app met behulp van een telefoon of tablet. Bijvoorbeeld een mooie manier om een boekbespreking te doen.

Woensdag 15 maart, 15.30-16.30
Leesbevordering & animatiefilm maken
Maak een echte animatiefilm
In deze serie bedenken en maken kinderen hun eigen stop-motion animatiefilm. Met behulp van het ‘classic story canvas’ bedenken ze hun eigen verhaal, werken dit uit in verschillende scenes [sic], personages, achtergronden en teksten. Vervolgens bouwen de kinderen hun eigen filmset en maken ze alles klaar om hun eigen animatiefilm wereldkundig te maken.

Woensdag 12 april, 15.30-16.30
Leesbevordering & interactieve verhalen
Programmeer een interactief verhaal
Overal om je heen kom je verhalen tegen. Van vlogs tot films en van boeken tot stories op social media. In deze serie leren de kinderen hoe ze zelf een goed verhaal maken en gaan ze hun eigen interactieve verhaal programmeren in CoSpaces.

Woensdag 10 mei, 15.30-16.30
Leesbevordering & nepnieuws
Echt?… Of Fake?
In deze serie gaan kinderen aan de slag met nepnieuws. Met behulp van de stap voor stap instructie- en uitlegvideo’s ontdekken ze wat nepnieuws is, hoe ze zelf met nepnieuws in aanraking kunnen komen en waarom mensen nepnieuws verspreiden. Ze passen de nieuwe kennis direct toe bij het ontwerpen en maken van een nepnieuwsbericht.