Online gaat tegenwoordig voor papieren edities van kranten. Hoofdredacties kijken vooral naar de hoeveelheid clicks die artikelen opleveren. En die clicks vallen meestal beroerd uit voor de cultuursector, in het bijzonder de literatuurpagina’s, in het bijzonder de recensies. Het gevolg is dat er gesneden wordt in de hoeveelheid ruimte die literatuur inneemt in de krant. Bij het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant verdween onlangs de hele cultuurbijlage. En zij leveren niet als enige in, schrijft Joep van Ruiten op zijn blog Woest & Ledig:

In navolging van de kranten die behoren tot De Persgroep (DPG) hebben ook kranten van het Mediahuis-concern recentelijk een stap teruggezet, cultuurjournalistiek gezien. Dat geldt niet alleen De Telegraaf, waar het aantal cultuurpagina’s van negen naar vier per week daalde. Dat geldt ook NRC/Handelsblad waar het cultuurkatern op maandag, woensdag en vrijdag vier pagina’s dunner is geworden en de bijlage Boeken twee pagina’s inleverde.

De veranderingen bij mijn krant gaan gepaard met een andere manier van werken. Een van de gevolgen is dat er minder recensies worden uitgezet, omdat deze volgens de aangeschafte meetapparatuur op onze website te weinig worden gelezen.

Joep van Ruiten is nu op zoek naar 101 ideeën om meer clicks te genereren, zodat krantenrecensies blijven bestaan. Als iemand een idee heeft, laat die dan hieronder achter (ook omdat schrijver dezes daar baat bij heeft).

(foto: Hoofdredacteur Evert van Dijk van het Dagblad van het Noorden ontvangt het eerste exemplaar van Woest & Ledig uit handen van Joep van Ruiten, rechts op de foto: © Peter ten Hoor)