Afgelopen donderdagavond zou Kim Putters, voorzitter van de Libris Literatuur Prijs, de rede ‘State of Literature’ voorlezen. Het landsbelang voorkwam dat, want de voorzitter SER werd de afgelopen week geroepen door Den Haag waar hij aangesteld werd als de nieuwe informateur. In plaats daarvan las Joep van Ruiten, literair journalist en een van de juryleden, de rede van Kim Putters voor al verdween er wel een zin. Toon Meijerink doet voor Folia verslag van de avond.

‘Die is nu aan Geert Wilders de grondwet aan het voorlezen,’ legt presentator Daan Doesborgh uit. Vandaar dat Joep van Ruiten, jurylid en journalist bij het Dagblad van het Noorden, de woorden van Putters uitspreekt. Behalve één zin over cultuur en identiteit, die gezien de huidige functie van Putters maar beter geschrapt kan worden, bedenkt Van Ruiten zich.

Meijerink signaleert ook nog een opmerking over de kwaliteit van het papier in de rede.

Daarbij laat Putters ook weten dat de papierkwaliteit dit jaar erg wisselend was. ‘Sommige boeken klapten op een of andere manier veel te snel dicht.’

Of Putters het papier of het bindwerk bedoelde is niet helemaal duidelijk. Hopelijk kan hij tijdens de informatie nog wat doen voor de culturele sector.

Lees het verslag van de hele avond hier.