Anjet Daanje heeft vanavond de prijs voor het Beste Groninger Boek 2023 gewonnen voor Het lied van ooievaar en dromedaris. ‘Groots en meeslepend, een tour de force van elf romans in een.’ Uitgever Anton Scheepstra van Passage nam de prijs (een litho waarop een ooievaar en de bult van een dromedaris te zien was, en de eer) namens haar in ontvangst tijdens een feestelijke avond in het Forum Groningen. Peter Middendorp, Nina Polak (was ziek), Allard Schröder en Ine Boermans (was op reis) waren de andere genomineerden. Het is de tweede keer dat Daanje de prijs heeft gewonnen.

Het juryrapport:

Het lied van ooievaar en dromedaris bevat elf prachtige, fantasierijke novelles waarin Anjet Daanje op stilistisch vlak alles uit de kast trekt en speelt met thema’s als dood en vergankelijkheid, zingeving, waarheid en mythevorming en tijd. De novelles, die elk een eigen hoofdpersonage hebben en waarvan de laatste zich afspeelt in Groningen, zijn met steeds zwakker wordende draadjes aan elkaar verbonden en vormen samen een adembenemende, maar ook zeer complexe literaire puzzel die je desalniettemin in één figuurlijke adem uitleest. Deze rijke roman is een ode aan de literatuur, de gothic novel en het werk van de gezusters Brönte in het bijzonder. Het lied van ooievaar en dromedaris is een klassieker in de dop, een boek dat je meerdere malen wilt lezen en dat je na elke herlezing heerlijk verward en verwonderd achterlaat. De jury van het Beste Groninger Boek maakt een diepe buiging voor het literaire meesterschap en de verbeeldingskracht van Anjet Daanje.

In de categorie non-fictie won Wierdenlandschap (Noordboek) van Ben Westerink, die wel aanwezig was om de litho (waarop een wierdenlandschap te zien was, en de eer) in ontvangst te nemen.