Op NPO Start is de uitzending van Eus’ Boekenclub gewoon terug te zien, maar volgens Kijkonderzoek is er gisteren op de uitzendtijd een aflevering van Per seconde wijzer te zien geweest die 304.000 kijkers trok. We tellen ze voorlopig maar even bij Eus’ Boekenclub. Alleen Rutger Bregman in het eerste seizoen van het programma scoorde meer kijkers.

De rubriekjes waren weer gevuld. Herman de Jong verzamelt boeken over muskusossen en mocht daar in een kraampje over vertellen. Burgemeester Ellen van Selm van Purmerend mocht iets vertellen over een favoriet boek (Het nieuwe land van Eva Vriend). Myron Hamming las een gedicht voor. Huisband Lakshmi maakte wat geluid tussendoor en het publiek mocht op gezette tijden klappen.

Het echte gesprek van bijna negen minuten ging over Schemerleven van Jaap Robben. Adelheid Roosen en Karim Amghar vertelden allebei sterk vanuit eigen ervaringen over hun lezing van het boek. Roosen veronderstelde ook een trauma bij Robben (‘Het moet toch naar een pijnpunt van verlies of beschadiging lopen?’), maar dat bleek niet aanwezig. Er was driftig en zichtbaar gemonteerd in het gesprek, waarbij ‘seizoenskaarthouder’ Kitty Herweijer geen enkel aandeel had. Wat minder burgemeester en muskusossen en wat minder ‘spontane’ gesprekjes aan het begin en eind tussen Eus en Kitty, die buiten wel een interessant punt aansneed over de rol van de vrouw, zou meer opleveren (of vijf minuten extra zendtijd voor het hoofdgesprek).

Hopelijk wordt in april het format iets minder plichtmatig gevolgd.