Raoul de Jong staat niet alleen dit voorjaar in de belangstelling omdat hij het Boekenweekessay dat geen Boekenweekessay meer heet, heeft geschreven; ook in het najaar is de Rotterdammer actief. Dan is hij namelijk gastschrijver aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Vanaf november 2023 verkent hij in vier openbare Studium Generale-programma’s het schrijven als vorm van onderzoek naar verleden en heden, de ontdekking van vergeten verhalen en (post)koloniale teksten over de grenzen. Daarnaast verzorgt hij werkcolleges voor een groep geselecteerde studenten waarin ‘schrijven als toveren’ centraal staat, met taal iets maken wat er nog niet is en een nieuwe wereld mogelijk maken.

Sinds 1986 verzorgt een gastschrijver bij de universiteit van Groningen enkele openbare lezingen. Dit jaar was Marijke Schermer de gastschrijver van dienst.