Bob Polak

Van uitgever Frank van den Ingh, (uitgeverij Fragment te Leiden) die mooie bibliofiele boekjes uitgeeft (inmiddels drie van mijn hand) kreeg ik een bericht doorgestuurd dat Arjan Peters op Facebook had geplaatst, waarin Peters complimenterende woorden wijdt aan mijn zojuist bij Fragment verschenen uitgave Benno Barnard en Jeroen Brouwers.

Ik citeer:

Beste Lodewijk,

Een prachtig eerbetoon aan Brouwers, en fraaie terechtwijzing van praalhans Barnard. Heb genoten!! (Een kleine correctie slechts voor het geval er een herdruk komt.) Op p.15 schrijf je dat Datumloze dagen de Libris Literatuurprijs kreeg, maar dat is onjuist. Die prijs kreeg Jeroen pas voor Cliënt E. Busken.

Waarop ik antwoordde:

Bedankt voor je bericht.
Ik zal het rectificeren.
(Brouwers verdiende de prijs ook voor dit boek.)

Binnenkort zal de heer Bob Polak zeker melding maken van mijn vergissing. Hij zal uitgever Frank van den Ingh herinneren aan zijn eerdere waarschuwing betreffende mijn eerbetoon aan Max de Jong (Max de Jong revisited) een boekje vol fouten volgens Polak, waarvan hij er, om opheldering gevraagd door Van den Ingh, niet een kon noemen.

Maar met Benno Barnard en Jeroen Brouwers heeft hij beet. Datumloze dagen heeft niet de Libris Literatuurprijs verworven.

Dank voor je vriendelijke terechtwijzing.

Bob Polak is de rat Aortus uit het werk van Koolhaas, nog steeds naarstig onderweg naar de overkant, maar al stervende in zijn vergiftigde rattenlijf.

L.H. Wiener