‘Als ik op de shortlist stond en ik heette niet Daanje, zou ik me geen enkele illusie maken.’ Op de site van De Groene Amsterdammer gaat criticus Kees ’t Hart de zes romans langs die in aanmerking komen voor de Libris Literatuur Prijs 2023. Op 8 mei wordt de winnaar bekendgemaakt, maar er is slechts 1 boek dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt volgens ’t Hart en dat is Het lied van ooievaar en dromedaris.

Haar roman is dus een écht goed boek, Orwell is dit vanuit zijn graf met me eens, het kan gewoon naast Nabokov, Van Bruggen, Flaubert, Mary Shelley, Franzen, Kafka in de kast staan. Laat je niks wijs maken. Het is verbluffend van opzet (elf novelles in een dwingend verband), groot van verbeeldingskracht, vol adembenemende details, van dickensiaanse allure (zet die naam er hierboven ook maar bij), losgezongen van modes en het postmodernistisch zelfbeklag en schuldgevoel waar veel huidige schrijvers zich zo graag in onderdompelen. Daanje’s roman is een lofzang op de verteltraditie uit de late negentiende en begin twintigste eeuw.

Lees het hele stuk hier.