In het radioprogramma De Taalstaat is zojuist vanuit het Kinderboekenmuseum bekendgemaakt dat Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda van Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen de Woutertje Pieterse Prijs 2023 heeft gewonnen.

De jury:

Na lang en stevig beraad heeft de jury besloten het boek te bekronen dat onze veelstemmige wereld zowel in taal als beeld heerlijk op zijn kop weet te zetten. Een boek dat overloopt van de spitse dialogen, kriebelige weetjes en bijtende spot. Auteur en illustrator zijn een ideaal huwelijk aangegaan in dit stilistisch voorbeeldige boek waarin alles klopt. Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda breekt een lans voor alle dieren. De fraaie, rustige typografie en de prachtige, gevoelige illustraties maken dit tot een boek om te koesteren.

De andere genomineerden waren:
* Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen – Joukje Akveld & Djenné Fila (Lannoo)
* Ik ben hier! – Joke van Leeuwen (Querido)
* Ik denk dat ik ontvoerd ben – Pim Lammers & Sarah van Dongen (Querido)
* Mot en de metaalvissers – Sanne Rooseboom & Sophie Pluim (Van Goor)
* Patroon – Marco Kunst (Gottmer)

De jury bestaat uit schrijver en televisiemaker Abdelkader Benali (juryvoorzitter), Jeroen Dera, Jürgen Peeters, Susan de Loor en Annemarie Terhell.

(foto: Jaap Friso via Twitter)