Tom Lanoye mag zich binnenkort ‘chevalier de l’ordre français des Arts et des Lettres’ noemen oftewel Ridder in de Franse Orde van Kunst en Letteren. Dat is vandaag bekendgemaakt. Aanstaande woensdag zal Lanoye de onderscheiding ontvangen uit handen van de Franse ambassadeur in België: François Sénémaud.

‘De Vlaamse cultuur en identiteit zijn meer beïnvloed door de Franse cultuur dan men vandaag wil toegeven,’ zegt Lanoye in een persbericht. ‘Er is meer uitwisseling tussen de Franse cultuur en de Vlaamse dan dat er wordt uitgewisseld tussen de Franse en de Nederlandse cultuur. De Vlaamse hedendaagse literatuur is sterk beïnvloed door schrijvers als Yourcenar, Proust, Camus en Sartre, maar omgekeerd hebben Vlaamse schrijvers ook invloed gehad op de Franse cultuur. Denk maar aan Georges Rodenbach en Emile Verhaeren; maar ook aan hedendaagse makers als Guy Cassiers, Ivo Van Hove, Anne Teresa De Keersmaeker en Tg Stan.’

In het najaar verschijnt ReinAard naar het middeleeuwse werk Van den vos Reynaerde, een werk dat je als een parodie op een ridderroman zou kunnen beschouwen.

(foto: © Dolf Verlinden)