Het prachtige prentenboek Sinterklaas van Charlotte Dematons komt opnieuw uit. De eerste uitgave verscheen in 2007 bij uitgeverij Lemniscaat, maar er is sinds die tijd veel veranderd, dankzij het Zwarte Pietendebat. Op verzoek van Dematons werd het populaire boek niet meer herdrukt vanaf 2017. Toch bleef de vraag. Dematons:

‘Maak toch een nieuw prentenboek!’ zeiden de meeste mensen. Dat wilde ik niet. Aanpassingen maken in de oude platen, leek mij het beste. In het begin was het doodeng. Maar al snel werd het leuk om verf over een oud beeld te smeren waar dat nodig was. Ook maakte ik een nieuw omslag, nieuwe schutbladen en een nieuwe terugvaart. Er ontstonden tientallen nieuwe verhaallijntjes, ik gaf het landgoed een update en schilderde nieuwe platen: ‘De trainingsdag voor Hulppieten’ en ‘De Pietenflat’. Sinterklaas en de Pieten vormen tegenwoordig immers een horizontaal bedrijf.’

De nieuwe uitgave, waaraan Dematons twee jaar gewerkt heeft, verschijnt halverwege oktober, nu bij haar eigen uitgeverij Dematons. In het persbericht komt zelfs de aanduiding Zwarte Piet niet meer voor.