Een van Akyols grote literaire helden was te gast in Eus’ Boekenclub: Herman Brusselmans. Er keken 163.000 kijkers naar. Nog steeds is de eigen doelstelling van 200.000 kijkers niet gehaald, maar dat aantal is fors meer dan de schamele 115.000 van vorige week. Onze berichtgeving erover vond Eus niet fijn: ‘Coen, je doet met denken aan regeringsgezinde Turkse media. Alleen weet ik niet precies wie jij dient. De kijkcijfers zijn al weken steady. Gisteren was het iets minder door Pinksterzondag. Er is dus niets ingestort. Ja, jouw façade van onafhankelijke verslaggever.’ Zo steady waren die kijkcijfers niet; ze zaten twee weken net boven de 150.000, daarvoor zaten ze er ver onder. ’s Avonds zat Özcan Akyol bij Vandaag Inside om te praten over tv-sterren die niet zulke lange tenen moesten hebben.

Na het vaste openingsriedeltje buiten voor het Burgerweeshuis in Deventer, haalde Eus geen boek uit ‘Eus’ Mini Bieb’ maar zijn telefoon om een Turks liedje te laten horen, waarop een kort pleidooi voor tweetaligheid volgde. Daarna ging Eus naar binnen waar Herman Brusselmans aan de bar zat. Brusselmans ging er meteen met gestrekt been in bij het korte inleidende gesprekje over vaderschap, want Brusselmans heeft een zoontje dat luistert naar de naam Roman. Een pets tegen zijn bakkes moest kunnen, vond Brusselmans. ‘Niet van dat woke gedoe en mijn baby moet homo worden en zo. Mijn baby moet normaal worden.’ De twee gingen daarna naar buiten waar Carina van den Broek een kraampje had met voornamenboeken. Brusselmans ‘ontdekte’ tot hilariteit van het publiek binnen dat de naam Romanus ‘zoon van een genie’ betekende. De twee liepen daarna weer naar binnen. Politica Liane de Haan las voor uit Hendrik Groen. Pieter Boskma las een gedicht voor. De onbekende schrijver van dienst was Stephanie van der Pol die een historische roman had geschreven. Daarna mochten Yeliz Çiçek en Jurre Geluk Brusselmans ondervragen over Theet 77. Geluk had wel enige schroom: ‘Dan moeten wij, een homo en en vrouw van kleur zeggen wat we van jouw boek vinden.’ Er werden wel heikele kwesties aan de orde gesteld zoals het gebruik van het n-woord, maar de twee ondervragers vonden Brusselmans vooral iemand met een grote mond en een klein hartje. Tussen de bedrijven door wat muziek waarbij je moeilijk moet kijken van Lakshmi. Bij het afscheidsgesprekje buiten concludeerde Eus vragend dat het een volmaakte avond was geweest en gelukkig beaamde Brusselmans dat.

Je kunt de hele aflevering hier terugzien.