In de Volkskrant Boekenraad interviewt Laura de Jong deze week Manda Heddema van boekhandel Jacques Baas. Alkibiades van Ilja Leonard Pfeijffer staat daar bovenaan de lijst met bestverkochte boeken, al heeft de verkoop wel een knauw gekregen door de twee ballen-recensie van Thomas de Veen in de NRC.

Bij Pfeijffer hadden we van tevoren veel reserveringen, maar we zien ook meteen wat een recensie kan doen. In NRC kreeg hij twee ballen en dat brengt mensen dan weer aan het twijfelen.

De advertentie van De Arbeiderspers in de NRC, ’ter aanvulling’, was een reactie erop.

Ja, dat laat zien dat hij ook weet dat een slechte recensie effect heeft. Dat is het nadeel van zo’n beoordelingssysteem: mensen lezen vaak de recensie niet eens, maar kijken alleen naar het aantal sterren of ballen en baseren daar hun oordeel op.

Heddema zet haar vraagtekens bij de plaatsing van ballen en sterren bij recensies. Lees het hele vraaggesprek hier.