Eigenlijk is het nu niet het ideale moment om op reis te gaan naar de Spaanse hoofdstad, het kan er verstikkend heet zijn in de zomermaanden, wanneer de Madrilenen ook zelf graag de relatieve koelte van de kust of de bergen opzoeken en er ’s nachts meer leven in de stad is dan overdag. Ga liever in de herfst of de lente als je de kans krijgt, of neem een stapel boeken mee om de zwoelste uren van de dag door te komen.

1 Arturo Barea – De slag
Pprachtige autobiografische roman die zich afspeelt tijdens de Spaanse burgeroorlog, wanneer Franco’s troepen de hoofdstad belegeren.

2 Camilo José Cela – De bijenkorf
Hoe zag Madrid eruit nadat Franco de stad had ingenomen? Daarvoor moet je bij nobelprijswinnaar Camilo José Cela zijn, die in De bijenkorf onverbloemd het harde leven en de diepe armoede in de stad tijdens de winter van 1942-1943 schetst.

3 Rafael Sánchez Ferlosio – el Jarama
Helaas is er geen Nederlandse vertaling beschikbaar van dit pareltje uit 1956, genoemd naar een rivier ten oosten van Madrid waar een groepje jonge hoofdstedelingen verkoeling komt zoeken en wat afleiding van de verstikkende sfeer die tijdens de loden jaren van de dictatuur in Spanje heerste.

4 Pedro Almodóvar – Patty Diphusa en andere ontboezemingen
Nadat Franco eindelijk het loodje had gelegd in 1975, werd de democratisering ingezet en vestigde Madrid zijn naam als hedonistische feeststad, waar een jonge generatie kunstenaars het leven vierden met heel veel seks, drugs en rock-’n-roll. La movida werd die beweging genoemd, en een van de vaandeldragers was Pedro Almodóvar, die u natuurlijk kent als filmregisseur, maar ook dit vermakelijke boekje schreef over die jaren.

5 José Angel Mañas – Madrileense roulette
Na La movida volgden de jaren negentig, de tijd van Generation X, voor wie oud genoeg is om zich daar iets van te herinneren. José Angel Mañas schreef een roman over een groepje rijkeluiskinderen die de tijd doden in het Madrileense nachtleven en in een poging om de leegte te vullen in steeds grotere excessen vervallen.

6 Javier Marías – Tomás Nevinson
De rasechte Madrileen en immer aimabele gentleman Javier Marías mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Hij overleed helaas veel te jong op 11 september 2022.

7 Diverse auteurs – Ongenaakbaar Madrid
In de literaire stedenreeks Het oog in het zeil verscheen ook een boek over Madrid, met meerdere stukken van diverse auteurs over de stad. Een aanrader voor wie Madrid nog niet goed kent.

8 Eduardo Mendoza – De neergang van Madrid
Nog een boek dat zich afspeelt tijdens de burgerloorlog, aangeraden voor wie van avontuurlijke spionageromans houdt.

9 Antonio Muñoz Molina – Los misterios de Madrid
Van Andalusiër Antonio Muñoz Molina zijn meerdere werken in het Nederlands vertaald, waaronder Winter in Lissabon of Ruiter in de storm, maar die spelen zich niet af in Madrid. Dat is wel het geval met Los misterios de Madrid, maar wie dat wil lezen zal bij gebrek aan een Nederlandse vertaling Spaans moeten leren.

10 Benito Pérez Galdos – Fortunata en Jacinta
Klassieke familieroman die zich afspeelt in het Madrid van het einde van de negentiende eeuw, met veel volkse personages en een ingewikkelde driehoeksverhouding van een levensgenieter met zijn echtgenote en maîtresse.

Deze lijst kan zonder meer aangevuld worden met veel meer romans en informatieve non-fictie. Laat maar weten welk boek over Madrid tot jouw favorieten behoort.