Taalvereniging Onze Taal heeft de shortlist voor de Taalboekenprijs 2023 bekendgemaakt. De Taalboekenprijs is een onderscheiding voor het beste publieksboek over (de Nederlandse) taal. Aan de prijs is een geldbedrag van € 3000 verbonden. Initiatiefnemers zijn het Genootschap Onze Taal, het Algemeen-Nederlands Verbond en dagblad Trouw.

De jury, bestaande uit Frits van Oostrom (Onze Taal), Ton de Boon (Van Dale, Trouw), Peter Debrabandere (ANV), Vibeke Roeper (Onze Taal) en Geertje Slangen (Onze Taal), heeft de volgende vijf boeken genomineerd:

  • Jurriën Rood – Dwaaltaal. Aangenomen onwaarheden van onze tijd
  • Mounir Samuel – Je mag ook niets meer zeggen. Een nieuwe taal voor een nieuwe tijd
  • Ewoud Sanders – Het n-woord. De geschiedenis van een beladen begrip
  • Ted van Lieshout – Rozen voor de zwijnen. De minstens 100 spreekwoorden van Bruegel
  • Robbert Wigt – Supergaaf. De overtuigende taal van Mark Rutte

Het winnende boek wordt begin oktober bekendgemaakt, in de Week van het Nederlands.