Falun Ellie Koos (1992), Arja Mari (1985) en Max Urai (1991) ontvangen op 30 september een C.C.S. Cronestipendium, tijdens het International Literature Festival Utrecht.

Het C.C.S Cronestipendium is een beurs van de gemeente Utrecht voor veelbelovende Utrechtse auteurs. Dat zijn auteurs die in Utrecht wonen, minimaal een contract hebben met een erkende uitgeverij en maximaal drie boeken gepubliceerd hebben. Met de 3.000 euro kunnen ze aan de slag met een volgend werk.

Bij de jury, die bestond uit Femke Essink (letterkundige en literatuurcriticus), Daphne Huisden (auteur en schrijfdocent) en Marjolijn Hof (kinderboekenauteur en schrijfdocent), was een recordaantal van 35 inzendingen binnengekomen. Maar Koos, Mari en Urai staken erbovenuit. De jury schrijft over hen het volgende:

Falun Ellie Koos […] bewaart het evenwicht tussen het rauwe en het gevoelige, vervalt nergens in vals sentiment en omzeilt behendig de valkuilen van het cliché. De jury veerde vooral op van de manier waarop Koos grappig durft te zijn in wrange situaties.

Via een persoonlijke geschiedenis onderzoekt [Arja] Mari prangende hedendaagse thema’s waar ze zich voor haar journalistiek werk ook in verdiept: migratie en integratie, wantrouwen en vertrouwen, beeldvorming en desinformatie en de verhouding tussen Oost- en West-Europa. Daarbij blinkt haar aanpak uit in helderheid en psychologisch inzicht.

Hoewel science fiction in de Nederlandse literatuur maar langzaam voet aan de grond krijgt waagt Max Urai zich er wél aan en hij doet dat op overtuigende wijze. Zijn proza kookt bijna over van de ideeën, die verraden dat hij een conceptueel en kritisch denker is.’

Koos, Mari en Urai komen in een rij te staan met eerdere winnaars zoals Lisa Weeda, Radna Fabias, Mariken Heitman, Marieke Lucas Rijneveld, Munganyende Hélène Christelle en Ellen Deckwitz.

Links op de foto Max Urai (fotograaf: Sanne Ypenburg), in het midden Falun Ellie Koos (fotograaf: Wouter le Duc), rechts Arja Mari (fotograaf: Stefan van den Bergh).