In het radioprogramma De Taalstaat is zojuist de Taalboekenprijs 2023 uitgereikt aan Ewoud Sanders voor zijn boek Het n-woord. Hij ontving 3000 euro en een oorkonde.

Het n-woord laat zien hoe we door de eeuwen heen zijn omgegaan met één bepaald woord, namelijk neger. Een eeuwenoud woord waar de laatste jaren een zwaar taboe op rust – waardoor veel mensen er enkel nog naar verwijzen met ‘het n-woord’. Ewoud Sanders neemt onder de loep hoe dit beladen woord door de eeuwen heen in woordenboeken, encyclopedieën en andere bronnen is omschreven, en maakt zo ook duidelijk hoe we keken (en kijken) naar slaafgemaakten en personen van kleur.

De jury prijst het boek om zijn maatschappelijke én zijn taalkundige relevantie: “Het n-woord biedt een goed overzicht van de geschiedenis van het gewraakte woord en geeft veel informatie uit allerhande bronnen, waardoor de lezer zich een goed oordeel kan vormen over de problematiek ervan. Het boek is gedegen, goed doorvorst, goed geschreven, en uitermate leesbaar: Sanders heeft een prettige stijl en hij weet alle informatie handig te doseren. Kortom: een duidelijke winnaar.”