Nadat de Volkskrant gestopt is met sterren bij de boekrecensies, laait de discussie over de ballen bij de NRC ook weer op. Ombudsman en voormalig recensent Arjen Fortuin wijdt er zijn wekelijkse stuk aan. Fortuin was, net als de rest van de boekenredactie, tegen de invoering van de ballen. Thomas de Veen legde de lezers van de Boeken Nieuwsbrief voor of de krant moest stoppen met het geven van ballen.

Het leverde een opmerkelijk royale respons op: binnen enkele dagen rolden meer dan 270 reacties de Boeken-inbox binnen. Een grote meerderheid van 203 lezers voelde niet voor, wat sommigen noemden, ‘castratie’ van de boekrecensies. Zij willen de ballen houden.

Fortuin lijkt als ombudsman nog steeds geen voorstander te zijn van de ballen:

Een goede recensie is een eigenzinnige beschouwing over een boek (of ander kunstwerk), waarin wordt gezocht naar de bedoelingen van de maker, naar wat dat maaksel ons vertelt over de wereld en uiteindelijk ook over of het resultaat een beetje geslaagd is. Daarmee is die recensie een noodzakelijk tegenwicht in een culturele wereld die wordt gedomineerd door stukjes en interviews waarin we kopje onder lijken te gaan in een ballenbak van zelfbenoemde meesterwerken.

Lees zijn hele stuk hier.