Mette Maria van Dijk kreeg een mediastorm over zich heen, inclusief de gebruikelijke bedreigingen, na de publicatie van haar roman Mimosa, waarin ze volgens critici een te eenzijdig beeld van de Bijlmer en haar bewoners schetste. Marjolijn de Cocq interviewde de schrijfster in Het Parool over een aspect dat nog niet aan de orde kwam. In de roman beschrijft ze haar relatie met Patrick Mathurin, die als De Nieuwe Sint in het nieuws kwam en als personage herkenbaar terugkomt in het boek. Het was volgens Van Dijk niet de bedoeling om een aanklacht te schrijven of een Me Too-verhaal.

Hij is zo belangrijk geweest voor mijn ontwikkeling, tweeënhalf jaar zijn we met elkaar bezig geweest. Waarbij hij steevast wilde doen of ik gek was en me aanspoorde te liegen over hem. Tegen vrienden zei hij dat ik manipulatief was en borderline had. Twintig was ik toen het begon, hij is bijna dertig jaar ouder dan ik. Ik geloof niet dat hij verliefd op mij was, maar hij wilde me wel heel erg bezitten.

Van Dijk is ook betrokken bij het kunstenaarscollectief Kirac dat de laatste tijd vooral in het nieuws gekomen is rond de seksfilm met Michel Houellebecq.

Lees het stuk in Het Parool hier.