In een scherp gesteld hoofdredactioneel commentaar noemde de NRC de keuze van de CPNB om de familie Chabot het Boekenweekgeschenk te schrijven ‘een klap in het gezicht van de noodlijdende Nederlandse roman‘. In een ingezonden brief reageren vandaag uitgevers Sander Blom (Atlas Contact), Katrijn van Hauwermeiren (De Bezige Bij), Jasper Henderson (Thomas Rap), Suzanne Holtzer (De Bezige Bij) en Sladjana Labovic (Podium) op het commentaar. Vier Chabotten worden door deze uitgevers uitgegeven. Ze ‘citeren’ daarin de relativerende opmerking van Gerbrand Bakker (zonder zijn naam te noemen) en stellen zich op achter het initiatief van de CPNB:

De wereld verandert razendsnel, het leesgedrag verandert in hetzelfde tempo. Jammer dat NRC zich permitteert vier publicerende auteurs en hun tienduizenden lezers laatdunkend weg te zetten. Is dit de taak van de krant? De vier schrijvers blijken in staat een groot, breed en ook nieuw en jong lezerspubliek aan zich te binden. Waar de kranten terecht bol staan van de zorgen om ontlezing en de stand van de literatuur zou NRC dit initiatief van de CPNB dus vol moeten omarmen, in plaats van het op basis van dubieuze aannames en beweringen te veroordelen.

Lees de hele brief hier.