Het Charlotte Köhler Stipendium wordt dit jaar toegekend aan Roos van Rijswijk, voor haar verhalenbundel De dwaler (2021). Het CKS is een jaarlijkse aanmoedigingstoelage van 5.000 euro voor literair talent. Ieder jaar komt de schrijver van een ander genre in aanmerking voor de toelage. Dit jaar was proza aan de beurt, in 2021 een literaire vertaling, in 2022 een jeugdboek, volgend jaar zal de auteur van een poëziebundel in de prijzen vallen en in 2025 die van een toneeltekst.

De jury, bestaande uit Rinske Hillen (schrijver), Toef Jaeger (schrijver en redacteur NRC Handelsblad) en Jacqueline Bel (hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde) ziet in De dwaler ‘een belofte van een verrassend oeuvre’:

De jury kent het stipendium toe aan Roos van Rijswijk niet alleen omdat ze mooi kan vertellen of omdat haar stijl bij vlagen die van een dichter is. Ook niet alleen omdat ze met weinig middelen hele werelden neerzet. En ook niet alleen omdat ze de wereld met spot beziet in haar werk, de lezer soms hardop laat lachen en met ironische blik oog houdt voor tragiek. Het gaat om de combinatie van al deze dingen waardoor Roos van Rijswijk een opvallend origineel auteur is, die de wereld van de lezer weet te kantelen in verwondering.