Op 21 januari wordt de Constantijn Huygens-prijs uitgereikt aan Anjet Daanje. Ze krijgt de prijs voor haar gehele oeuvre. Ter gelegenheid van de prijs verschijnt het boek Over leven, dood en bramenjam met essays over haar werk. De essaybundel wordt samengesteld door Thomas de Veen, de NRC-criticus wiens recensie van De herinnerde soldaat (Passage), nadat het boek op de longlist stond voor de Libris Literatuur Prijs, voor een gigantische stijging in de verkoop leidde. Dat boek, maar ook de opvolger Het lied van ooievaar en dromedaris (Passage) kreeg vijf ballen, als het had gemogen zelfs zes ballen.

Aan de bundel wordt meegewerkt door onder meer Beatrice de Graaf, Maaike Meijer, Iduna Paalman, Rik Peels, Marie-José Klaver en Yentl van Stokkum.

De essaybundel wordt uitgegeven door Pluim, die ook de oudere romans van Daanje uitgeeft. Passage is de uitgeverij waar de nieuwe romans van Daanje worden uitgegeven.