Vandaag werd bekendgemaakt door het poëzietijdschrift Awater dat Idwer de la Parra met Vlerk de Awater Poëzieprijs 2023 heeft gewonnen. De prijs voor de beste bundel van het afgelopen jaar. 32 Nederlandse en Vlaamse beroepslezers (poëziecritici, -docenten en -bloemlezers) kozen uit het poëzieaanbod van het afgelopen jaar de bundel die zij het meest waarderen.

De Awater Poëzieprijs is de jaarlijkse poëzieprijs van poëzietijdschrift Awater, ter waarde van € 500,-. Dat bedrag is weliswaar bescheiden, maar de symbolische waarde van de prijs is groot: ze representeert de waardering van de gezamenlijke poëziekritiek.
Voor de toekenning van de prijs is een keur aan beroepslezers (medewerkers van o.m. de Volkskrant, NRC, Het Parool, De Standaard, De Groene Amsterdammer, HP/De Tijd, Poëziekrant en Awater) gevraagd een top-3 samen te stellen van dichtbundels uit het afgelopen jaar. Aan de hand van deze lijstjes kregen de bundels punten toegekend. Na telling eindigde Vlerk van Idwer de la Parra op één. Een aantal citaten uit de meegeleverde begeleidende juryverslagen:

‘Klassiek, precies en ongekunsteld.’
‘Oprecht en ongedwongen.’
‘Speels en subtiel.’

De prijs wordt volgende week uitgereikt in de OBA Oosterdok in Amsterdam.