De BNG Bank Literatuurprijs 2023 is vandaag in de Amstelkerk toegekend aan Daan Heerma van Voss (1986), die dit jaar Geen vaarwel vandaag schreef. Hij laat daarmee Emy Koopman (Kindertrein uit Boedapest) en Vincent van Meenen (0xBlixa) achter zich.

Om in aanmerking te komen voor de oeuvreprijs moest Heerma van Voss aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • schrijver van literaire fictie (alleen proza)
  • schrijver van oorspronkelijk Nederlandstalig werk dat verschenen is tussen 1 januari en 31 december 2023 bij een algemene, literaire uitgeverij
  • schrijver van twee of meer prozawerken, met een nieuw boekcontract in het vooruitzicht (geen debutanten dus)
  • heeft nooit een grote literaire prijs gewonnen
  • is 40 jaar of jonger

In het juryrapport valt te lezen:

Geen vaarwel vandaag, een familieroman met sterke cultuuranalytische eigenschappen, is gegoten in ronduit indrukwekkend proza, waarin Heerma van Voss tot in detail laat zien hoe groot de kloof is tussen de uit allerlei details bestaande levens van de millennials en het daadwerkelijk ondergaan van rouw.

Is zoiets groots als het overlijden van een ouder op afstand te houden? Kun je je blijven verstoppen? Het knappe is dat hij zulke vragen toegewijd behandelt, maar daarbij nooit over-dramatisch wordt. Hij is zijn personages nooit uit het oog verloren en heeft daarmee een roman afgeleverd die je van begin tot eind in de greep houdt.

De jury van de BNG Bank Literatuurprijs bestond dit jaar uit Esther Op de Beek (universitair docent Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Leiden), juryvoorzitter Pieter Jeroense (bestuurslid BNG Cultuurfonds), Sebastiaan Kort (criticus) en Dieuwertje Mertens  (criticus en schrijver). Heerma van Voss wint 15.000 euro en een sculptuur van Theo van Aldik.

Daans broertje Thomas Heerma van Voss was vorig jaar genomineerd voor de prijs (nadat hij in 2014 al op de longlist stond).

Lees het gehele juryrapport hier, wanneer de site weer in de lucht is.