Het is weer tijd voor de enige prijs waar je niets verdient als je wint: het Beste Groninger Boek 2024. De jury maakte dit jaar een selectie uit de in totaal 49 inzendingen. De twee winnende boeken worden zaterdag 25 mei bekend gemaakt tijdens het Beste Groninger Boekenfeest in Forum Groningen. De winnaars ontvangen volgens de traditie geen geld, maar een kunstwerk. Zo was tweevoudig winnaar Peter Middendorp niet zo onder de indruk van het kunstwerk dat hij in 2019 won, want dat bleek in de praktijk ‘een grote, ja, levensgrote reclameposter voor de prijs en de organisatie, mooi ingelijst – klaar om, bij wijze van spreken, op te hangen.’

SHORTLIST FICTIE
Er werden 26 boeken ingezonden voor de categorie fictie. De shortlist voor fictie bevat poëzie, een dagboek, een jeugdboek, een boek in het Gronings en een roman. De genomineerden zijn:

Het Amazone-dagboek van Elzo Smid (Palmslag)
Levende legende, n Grunneger odyssee van Ingeborg Nienhuis (t Grunneger Bouk)
Als, dan van Janneke de Bijl (Nijgh & van Ditmar)
Mijn dochter draagt een steen van Lilian Zielstra (Passage)
De jongen die van de wereld hield van Tjibbe Veldkamp (Querido)

SHORTLIST NON-FICTIE
Voor de categorie non-fictie werden 23 boeken ingezonden. De genomineerden zijn:

Leven toevoegen aan de dagen, van slechtnieuwsgesprek tot laatste adem en rouw – hoe een stervensproces verloopt van Els Quaegebeur & Sander de Hosson (De Arbeiderspers)
Kinderen van Amalek, mythes en feiten rond het Israëlisch-Palestijns conflict van Erik Ader (Palmslag)
Fongers: het illustere rijwielmerk van Jos Rietveld (Joadoor BV)
Blauwestad, een dorp in uitvoering en een poging het land naar onze hand te zetten van Karin Sitalsing (Atlas Contact)
Ei, foetus, baby: een nieuwe geschiedenis van zwangerschap van Trudy Dehue (Atlas Contact)

De jury bestaat dit jaar uit Annemarie van Buuren (fotograaf), Nick Everts (theoloog), Maaike Molhuysen (zelfstandig literair redacteur en schrijfcoach), Anneke Tiddens (adviseur taal als basis bij Biblionet Groningen) en Ben Westerink, (winnaar non-fictie BGB 2023).