Rob van Essen vraagt zich op zijn blog Reddend zwemmen af waarom er zo weinig aandacht is voor de artikelen van Karl van den Broeck op Apache.be over het terugtrekken van een boek over ‘de innige band tussen het Antwerpse stadsbestuur van Bart De Wever (N-VA), de Luikse PS rond Stéphane Moureau, en Land Invest Group, de vastgoedfirma van De Wevers jeugdvriend Erik Van der Paal.’ Tom Cochez en David Leloup zouden De vrienden van het vastgoed schrijven en het boek stond in de voorjaarscatalogus aangekondigd voor de maand april:

Volgens Van den Broeck (zoon van schrijver Walter) is er wat veranderd bij Houtekiet sinds uitgever Mark Cloostermans begin maart is vertrokken (tot ontslag gedwongen wordt, schrijft Van den Broeck). Van Cloostermans’ bazin, Vé Bobelyn, krijgen de schrijvers te horen dat het uitgegeven wordt.

Zij is ook voorzitter van de Groep Algemene Uitgevers, zeg maar de lobbyclub van de Vlaamse uitgevers en betrokken bij de organisatie van Boektopia, de Kortrijkse boekenbeurs.

Met een aarzelende stem zei Bobelyn dat ze het boek niet durfde uitgeven. Omdat onze vijanden dan ook haar vijanden zouden worden. Ze noemde ze met naam: Jan Jambon, de minister die aan de cultuursubsidiekranen zit, en ook Bart De Wever, die aan àlle subsidiekranen zit in Vlaanderen.

Omdat we het niet geloofden, belden we haar een tweede keer. En, ja hoor, ze herhaalde warempel haar woorden van de eerste keer. We hebben ze allemaal gehoord:
“Het past helemaal niet binnen het DNA van Houtekiet. Het gaat over het imago van Houtekiet, maar vooral ook over mijn eigen persoonlijke belangen. Ik zit in de cultuursector. Ik moet hele dagen gaan lobbyen met de overheid voor van alles en nog wat. Bart De Wever zit daar ook tussen. Ik zit ook in Boektopia en in raden van bestuur, en ik ben niet het type om dan boeken uit te geven waar dan al die zaken worden opgerakeld.”

In een open brief aan Gerard Walschap (1898 -1989) – schrijver van de roman Houtekiet, met de robuuste idealist Houtekiet als hoofdpersoon – vraagt Van den Broeck zich af of de uitgeverij nog wel die naam verdient.

De morele vrijheid die u veroverd heeft, voor uzelf en voor Vlaanderen, staat opnieuw op het spel. Misschien moet u toch overwegen om Houtekiet terug naar hier te sturen. Hij zou er wellicht een stevige lap op geven.

Houtekiet is onderdeel van het VBK-concern, dat onlangs in Amerikaanse handen is overgegaan.

Apache heeft De vrienden van het vastgoed met behulp van uitgeverij EPO in eigen beheer uitgegeven. Het is al aan de derde druk toe.

Zie voor het nieuwsartikel op Apache hier.