In de brochure van uitgeverij Houtekiet die vandaag online kwam, geeft Mark Cloostermans aan dat de uitgeverij (vooral gericht op non-fictie) een andere koers gaat varen. Die moet vooral blijken uit de nieuwe reeks ‘Crime Classics’, klassieke misdaadromans die vaak nog nooit eerder in het Nederlands beschikbaar waren en de reeks, ‘De bemiddelaar’, die uitwegen wil bieden uit maatschappelijke discussies die dreigen vast te lopen. Kernenergie is het onderwerp van het eerste deel in die reeks.

Maar (en daarmee sluit Houtekiet aan bij uitgeverij De Fontein die drie eigen bestsellers voor de jeugd in het Engels uitbrengt) er komen ook boeken in andere talen op de markt. De cover van de brochure verwijst al naar zo’n boek in het Engels.

Die door ai gegenereerde giraf staat op de cover van Giraffes don’t sink, and approx. 137 other fantastic insights from science, een boek dat uitkomt in november. Het is non-fictie, want daarop ligt de klemtoon bij Houtekiet. Meer dan de helft van deze folder is gewijd aan non-fictie. Het is non-fictie voor Young Adults, want op die leeftijdscategorie heeft nu iedereen het gemunt maar het non-fictie-aanbod voor hen is bescheiden to say the least. En het is in het Engels, want Houtekiet brengt in het najaar meerdere boeken uit die niet in het Nederlands verschijnen: drie in het Engels, twee in het Frans.

Dat zijn Crash baby crash; Exploring personal growth through positive disintegration van Chris Van Camp, in het Nederlands eerder verschenen bij Houtekiet. Van Elise Cordaro verschijnt Thriving differently; How I navigate life with autism and ADHD een Engelse vertaling van het boek Anders gaat ook uit de eigen stal. En dan het al eerder genoemde Giraffes don’t sink, and approx. 137 other fantastic insights from science voor jongeren. Dat boek wordt alleen maar in het Engels aangeboden (de tekst in de folder is nog wel in het Nederlands).

In het Frans verschijnt Histoires de flic; La vraie vie d’un commissaire de police et porte-parole bruxellois van oud-commissaris Christian De Coninck, een boek dat vorig jaar onder de titel Flikstories; het echte politieleven van een Brusselse politiecommissaris en -woordvoerder bij Houtekiet verscheen. Het literaire debuut van Ann Graus Het land waar de stenen je kennen verschijnt gelijktijdig in het Frans onder de titel La terre où les pierres te connaisant.