Vandaag reageert Pieter Klok, de hoofdredacteur van de Volkskrant, in zijn zaterdagse column op de ophef die is ontstaan door het interview van zijn krant met Connie Palmen. Palmen deed in gesprek met Gijs Groenteman voor de podcast Met Groenteman in de kast enkele harde en ogenschijnlijk ongefundeerde uitspraken over de nieuwste biografie van Ischa Meijer en diens biograaf, Annet Mooij.

Volgens Klok is in de redactie besproken of de uitspraken van Palmen, onder andere over Mooijs seksuele oriëntatie, uiterlijk en werkwijze, verwijderd moesten worden uit de podcast. Het antwoord was: nee.

Gijs Groenteman maakt met zijn interviews diepgravende portretten. Daarbij moet je iemands kwaadaardige kanten niet wegpoetsen.
De uitspraken zeggen vooral iets over Palmen zelf, over haar behoefte om het beeld van haar geliefde te beschermen. Een biografie die dat beeld verstoort, moet worden beschadigd, met alle mogelijke verbale middelen. Dat is – wat je ook van de grove beledigingen vindt – een relevant gegeven. In literaire polemieken gaat het er bovendien vaker hard aan toe.

Op de kritiek dat Groenteman te weinig tegengas gaf aan Palmen en de rode loper uitrolde, is Klok het ogenschijnlijk niet eens:

Had Groenteman meer tegengas moeten geven? Hij heeft een meegaande stijl van interviewen, dat is zijn kracht. Juist daardoor slaagt hij erin diep in iemands ziel door te dringen. Een harde confrontatie past daar niet bij.

Groenteman zelf vindt wel dat hij meer had moeten doen: ‘Ik had een aantekening moeten maken, mijn aanwezigheid moeten tonen, namens de luisteraar moeten zeggen dat haar woorden wel erg ver gingen.’

Dat Palmen al dan niet abusievelijk meende dat ze Mooij geen toegang had verleend tot haar archief, en dat Palmen naar het schijnt onterecht vertelde dat ze vele brieven van Meijer heeft, daarvan zegt Klok dat dat in de krant gerectificeerd zou worden. ‘In een podcast is dat lastiger, maar we moeten hier wel over nadenken.’

Lees het gehele stuk hier.