Uitgeverij De Bezige Bij meldt dat Jan Cremer (1940-2024) vanochtend is overleden. In een kort persbericht laat de uitgeverij van Cremer weten:

Namens de familie Cremer delen wij u mede dat schrijver en schilder Jan Cremer deze ochtend is overleden. Hij is vierentachtig jaar geworden. Hiermee verliest Nederland een icoon, die de kunst en literatuur ten diepste heeft veranderd. We zijn intens bedroefd en diep getroffen door zijn dood.

Jan Cremer wordt in besloten kring begraven.

Cremer kwam op zijn vierentwintigste met een knal de literaire wereld binnen via zijn autobiografische roman Ik Jan Cremer (met op het voorplat de beroemde foto van Cremer op de motor), die de nodige stof deed opwaaien. Daarna volgden nog twee delen in de reeks, waarvan deel 3 op Tzum is gerecenseerd. Daarnaast verschenen recensies van De Hunnen, Sirenen en Jayne.

Eind 2022 kwam Jan Cremer, een leven als ’n komeet uit, waarin Rob Knijff de auteur en beeldend kunstenaar in Umbrië opzoekt om over diens leven te praten.

In 2010 bracht het programma Close Up een documentaire uit over Cremer, ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag. Daarin zegt hij: “Je kunt twee dingen doen: je kunt jong sterven of oud worden. En ik ga voor 108. (…) Als ik ooit heenga zie je een brandende weg die verkoold is, waar ik dus overheen gereden ben.”