‘Historische boeken zijn tegenwoordig wel erg dik! Kunnen historici zich niet iets beperken?’ laat Nelleke Noordervliet optekenen in Trouw. Zij is één van de juryleden die 381 titels moest doorwerken. Slechts 10 titels zijn er overgebleven op de longlist van de Libris Geschiedenis Prijs ter waarde van 20.000 euro. Op 8 september wordt de shortlist bekendgemaakt. Op 27 oktober wordt duidelijk wie de opvolger wordt van De Zanzibardriehoek van Martin Bossenbroek.

* Karin Amatmoekrim – In wat voor land leef ik eigenlijk? Anil Ramdas onmogelijk kosmopoliet (Prometheus)
* Bas von Benda-Beckmann – Het kleedje voor Hitler. Een familiegeschiedenis (Querido)
* Michal Citroen – Een adres. De geschiedenis van de Joodse onderduik (Alfabet)
* Jaap Cohen – De bolle Gogh. Biografie (Querido)
* Benjamin Duerr – De droom van Den Haag. De Haagse vredesconferenties en het ontstaan van een nieuwe wereldorde (Atlas Contact)
* Rick Honings – De ontdekking van Insulinde. Op reis in Nederlands-Indië in de negentiende eeuw (Prometheus)
* Daan Nijssen – Alle wegen leiden naar Babel. De voorgeschiedenis van de zijderoute (Omniboek)
* Bob Pierik – Zo veel leven voor de deur. Een geschiedenis van alledaags Amsterdam in de zeventiende en achttiende eeuw (Meulenhoff)
* Mark Schaevers – De levens van Claus (De Bezige Bij)
* Robin te Slaa – De Rapaille Partijen. Antipolitieke sentimenten 1918-1931 (Boom Uitgevers)

De jury bestaat uit: voorzitter: Gerdi Verbeet, voormalig voorzitter van de Tweede Kamer, Rob Hartmans, historicus en journalist, verbonden aan Historisch Nieuwsblad; Nelleke Noordervliet, schrijfster, verbonden aan Trouw; Hans Renders, emeritus hoogleraar Geschiedenis en theorie aan de RUG; Fresco Sam-Sin, oud-directeur van het Taalmuseum en verbonden aan OVT; Hubert Slings, wetenschappelijk medewerker bij het Nederlands Openluchtmuseum; Daniëlle Slootjes, hoogleraar Oude Geschiedenis aan de UvA en Harm Stevens, conservator bij het Rijksmuseum.