Nieuws: Nederlandse medic uit het Oekraïense vreemdelingelegioen treedt op met schrijvers van Protect Ukraine
De komende week treden de schrijvers rond Protect Ukraine, die geld inzamelen voor allerlei materiaal naar Oekraïne te brengen, op met een bijzondere gast die uit eerste hand kan vertellen over de situatie in het land: Khristina. Het persbericht van de organisatie:
Nederland heeft grote behoefte aan dit soort dappere en voorbeeldige mensen, die zichzelf volledig wegcijferen voor het grotere goed.’ – Jaap Scholten
De medics in Oekraïne zijn helden. Des te meer omdat de Russen de medics, artsen, ziekenhuizen en ambulances als doelwit voorrang geven om te beschieten. Het is voor de Russen niet genoeg om de mens te doden, ze willen ook de menselijkheid en de hoop vernietigen. Systematisch en met prioriteit.
Khristina is zo’n heldin. De Nederlandse komt vanaf het front in Charkiv enkele dagen naar Nederland om te vertellen hoe de situatie is na drie jaar oorlog en om enkele lezingen te geven met schrijvers Jaap Scholten en Tommy Wieringa. Khristina is een dertiger, combat-medic en deputy commander. Protect Ukraine werkt sinds vorig jaar met haar samen en brengt traumakits, helmen, kogelvrije vesten, medische spullen en terreinauto’s naar haar toe.
Tommy Wieringa over Khristina: ‘Ze werd opgenomen in het Foreign Legion, waar ze een team medics uit alle windstreken leidt. Ze is tolk, combat medic-instructeur en plaatsvervangend commandant van het Derde Internationale Legioen. Zo knipte ze haar leven in tweeën: eerst was er de briljante Nederlandse sociologe met Bulgaarse ouders die promoveerde op energierelaties tussen de EU, Rusland en Iran en zeven talen sprak (‘Russisch en Oekraïens tel ik niet mee want die spreek ik niet vloeiend’), en toen was er alleen nog maar dit: de razende hartslag van de oorlog, het onbedaarlijke leven dat elk moment voorbij kan zijn.’
Geplande optredens: 23 feb Amsterdam: uitverkocht. 24 februari Den Haag: uitverkocht. 25 februari Enschede in de Kleine Willem. 1 maart Apeldoorn in Orpheus.
Een diepe buiging voor jullie niet aflatende werk en de presentatie ervan, bijv. door Tommy Wieringa.