Gisteren is de laatste van de grote drie Nederlandse schrijvers overleden: Harry Mulisch werd 83 jaar. Op vrijdag werd al bekend gemaakt dat de in Haarlem geboren schrijver ernstig ziek was. Hij leed aan kanker. Mulisch gold jarenlang als de belangrijkste kandidaat uit Nederland voor de Nobelprijs voor literatuur. In de roman Siegfried heeft hij daar al ironisch op gezinspeeld. Ondanks vele onderscheidingen heeft Mulisch deze prijs helaas nooit mogen ontvangen.

In Nederland heeft Harry Mulisch wel alle prijzen gewonnen die er te winnen waren: de P.C. Hooft-prijs en de Prijs der nederlandse Letteren onder andere. Ook onder jonge lezers bleef Mulisch onverminderd populair. Zijn roman De aanslag kreeg in 1986 de Diepzee-prijs (het favoriete boek onder havo- en vwo-leerlingen) en in 2003 won Siegfried de Inktaap (een prijs waarbij leerlingen de winnaar onder de prijswinnaars uitkiezen).

Harry Mulisch is in 2009 al eens overleden. Ten onrechte verspreidde Teletekst toen zijn overlijdensbericht. De volgende dag kwam Mulisch stralend op bij De Wereld Draait Door. Op de vraag of hij bang was voor de dood antwoordde hij: ‘Kijk, herinner je de tijd voordat je geboren was? Was die nou zo erg?’ De tijd na de dood zal ongeveer hetzelfde zijn, was de laconieke boodschap.

Mulisch laat een groot oeuvre na met romans, toneelstukken, essays en enkele gedichten. Tot De Aanslag verscheen was Het stenen bruidsbed het meest gelezen boek van Harry Mulisch. De Ontdekking van de Hemel werd de ultieme meesterproef van Mulisch. Zijn werk is in meer dan dertig talen vertaald. (foto: Antsje van der Meer)

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=5N9lGsEBSsw[/youtube]