In het weekend dat Harry Mulisch overleed, stond toevallig elders in Amsterdam het bronzen beeld dat door Lancelot Samson van de schrijver is gemaakt te koop voor €3.500,-. Fokas Holthuis van het gelijknamige antiquariaat kreeg op de beurs al veel meelevende reacties van bezoekers: ‘Hoe zou het met hem gaan?’, ‘We zullen hem missen, straks.’ Het beeld hoort natuurlijk in een mooie omgeving te staan: bij de Bezige Bij of in het OBA. Het beeld is 61 cm hoog inclusief sokkel, 38 cm zonder sokkel. Er zijn slechts negen exemplaren van deze kop gegoten. Van de oplage van negen exemplaren heeft één exemplaar een lauwerkrans: dat exemplaar staat in het Letterkundig Museum.

Beeldend kunstenaar Lancelot Samson (1938) werkte aanvankelijk vooruitstrevend en abstract, later maakte hij vooral faam met klassieke portretten in brons van bijvoorbeeld Koningin Beatrix, Luciano Pavarotti en, inderdaad, Harry Mulisch. Ook de bekende Privé-domein-boekensteunen zijn van Samsons hand.

U kunt hier contact opnemen met het antiquariaat Fokas Holthuis.