Zie de foto op Flickr.

Naast foto’s van de ramp in Japan, zie je vandaag veel foto’s van Kader Abdolah in de krant. Hij was gisteren ook al in De Wereld Draait Door. Een enthousiasmerend interview waarin hij met verve de troetelallochtoon speelde. Men liet ook een fragmentje zien van een oud interviewtje met Hanneke Groenteman. Een opmerkelijk fragment omdat de schrijver destijds beter Nederlands sprak dan nu.

Ik heb nu al van diverse mensen gehoord dat de Abdolah die optreedt voor publiek een andere stem aanzet dan de Abdolah in de dagelijkse omgang. Op het podium hakkelt en zwoegt hij zich door de zinnen, wat een vertederende uitwerking heeft op het publiek. Als het publiek weg is, spreekt hij in normale zinnen.

Zou het zo zijn? Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani praat in het dagelijkse leven in hele volzinnen, maar acteert dat hij een schrijver is: Kader Abdolah. Kader Abdolah bestaat slechts op papier.