Soms weten lezers schrijvers te verrassen. Dat gebeurde gisteren op het literaire festival Zomerzinnen in Amen waar een lezeres aan de schrijver A.L. Snijders vroeg om een exemplaar te signeren van zijn boek. Tevoorschijn kwam De incunabel, een boek dat volgende week pas zou verschijnen en dat Snijders zelf nog niet in handen had gehad. In dit geval overhandigde A.L. Snijders het eerste exemplaar van zijn boek met opdracht aan de lezeres.

Roos Custers, hoofdredacteur van de papieren Tzum, was lichtelijk afgunstig en liet daarna haar exemplaar ook signeren. Daar staat nu voorin dat zij het ‘allereerste’ exemplaar van De incunabel heeft. Ondergetekende, nog afgunstiger, kreeg daarna het ‘allerallereerste’ exemplaar met handtekening.

Toen ik de novelle (een unicum in het oeuvre van Snijders) afrekende zei een man achter mij: ‘Wist je niet dat het boek eerder is uitgegeven in de reeks Gelderse Cahiers?’ Er zal dus nog wel ergens een allerallerallereerste exemplaar rondzwerven. Op boekwinkeltjes.nl gaat het oude exemplaar voor € 67,50 weg. De nieuwe versie (met extra zkv’s) is uitgegeven bij Thomas Rap en kost € 14,90.