Jaap Scholten is de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2011. Hij krijgt de prijs voor zijn boek Kameraad Baron. Dat maakte juryvoorzitter Agnus Jongerius zaterdagavond bekend tijdens het evenement de Nacht van de Geschiedenis in de Zuiderkerk in Amsterdam. In het boek doet Scholten verslag van een reis door de verdwenen wereld van de Transsylvaanse aristocratie.

Dit jaar werd voor de vijfde keer het beste historische boek bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs. De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000 verbonden.

Jaap Scholten (Enschede, 1963) is verder schrijver van romans als MorgensterTachtig, en De wet van Spengler. Een recensie van Kameraad Baron staat hier.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=CIReYw9qwNo[/youtube]

De andere genomineerden waren:

· Emiel Lamberts, Het gevecht met Leviathan. Een verhaal over de politieke ordening in Europa, 1815 – 1965

· J.A. de Moor, Generaal Spoor. Triomf en tragiek van een legercommandant

· Luc Panhuysen, Een Nederlander in de wildernis. De ontdekkingsreizen van Robert Jacob Gordon (1743-1795) in Zuid-Afrika

· Auke van der Woud, Koninkrijk vol sloppen. Achterbuurten en vuil in de negentiende eeuw