De stichting Protect Ukraine gaat deze maand voor de derde keer naar Oekraïne om hulp te bieden. Tommy Wieringa, Daan Heerma van Voss, Maurits Chabot en Jaap Scholten (medeoprichter van de stichting) zullen meerijden met het konvooi.

Het konvooi vertrekt op het moment dat de Amerikaanse, Europese en Nederlandse steun aan Oekraïne ter discussie staat en afbrokkelt. De hulp bestaat uit tien terreinwagens die zijn volgeladen met 50 helmen, 500 trauma packs, kachels, slaapzakken, voetverwarmers, brancards, bloedtransfusie-apparatuur en zelfs een Ilizarov waarmee complexe botbreuken van gewonde soldaten kunnen worden genezen. Er is een schreeuwend tekort aan spullen en de soldaten hebben het hard nodig om te kunnen overleven.

De spullen worden afgeleverd en vervolgens gedistribueerd via de Oekraïense Rugby Bond.
47 rugbyspelers vechten aan de frontlijn. Een ander deel van de spullen gaat naar de 36ste Mariniers. Protect Ukraine staat in contact met commandanten en leden van de Oekraïense strijdkrachten, het Oekraïense vrijwilligersleger, en brengt de spullen waar de militairen om vragen.

Jaap Scholten: Er wordt een grote fout gemaakt. De Russische oorlogseconomie begint net op stoom te raken en dat is niet iets dat eenvoudig omgedraaid zal kunnen worden. In het Westen gaan er meer stemmen op om de steun te verminderen, terwijl de voorgestelde hulp 0,08% van het BBP van de Europese Unie is. Het is een schande. Ik wil niet dat mijn kinderen straks tegen de Russen moeten vechten omdat wij nu te slap en lamlendig zijn.

Tommy Wieringa: Al werd er met onze spullen maar één leven gered, dan was het de inspanningen al waard. Initiatieven zoals die van Protect Ukraine betekenen veel voor de troepen waar we aan leveren, merken we iedere keer als we er zijn, zowel materieel als moreel. Elk beetje hulp is van het allergrootste belang.

De vier chaufferende schrijvers van dit konvooi zullen 23 februari terugkeren in Nederland en zijn dan beschikbaar voor interviews, evenals de meereizende rugbyers.

Protect Ukraine is een ANBI. Je kunt hier doneren.

(Foto van het vorige konvooi)