Toet Overveen en omgeving was uitgelopen om aanwezig te zijn bij de presentatie van het boek Shanghai Massage van L.H. Wiener. Thomas Verbogt sprak de schrijver Wiener in een geestige rede toe. Hij had slechts één bezwaar tegen het boek en dat waren twee woorden die absoluut niet in een meesterwerk thuishoorden: ‘Paolo Conte’ (in het boek wordt de naam gevolgd door: ‘een Italiaan die deugt, althans in zijn muziek’). Voor de rest kreeg het boek (Wiener weigert de term ‘roman’ te gebruiken) een en al lof. Als dank kreeg Verbogt van de toegesprokene een bon waarmee hij voor half geld zich kon onderwerpen aan een Shanghai massage.

De Tzum-redactie was met vier man afgereisd naar café Sligting in Overveen, een café dat, mocht het ooit gesloten worden, direct weer kan opengaan als museum: de rook van decennia zit nog in het hout, de muren laten een vrolijke mix zien van kitsch en kameraadschap, kortom: dit was een café waar je oud kon worden. Onder de bezoekers veel collega’s, van wie er ook enkelen terugkeren in Shanghai massage: o.a. P.F. Thomése, Midas Dekkers, A.L. Snijders, Philip Snijder, Kester Freriks en Nop Maas.

Wiener hield bij zijn dankwoord ook nog een ander boek omhoog dat onlangs uitgekomen is: Ezra en Claire, een novelle die geplukt is uit Nestor en die hopelijk aan gaat slaan. Nadat drie muzikanten een stuk van Bach speelden (het stuk dat Wiener op zijn uitvaartdienst wil laten klinken, maar dan niet kan horen en daarom nu maar liet spelen) las de schrijver ook nog een stukje voor uit Shanghai Massage waaruit de toehoorders konden opmaken dat er bij deze massage sprake is van ‘no sex’, maar wel van genotzuchtig gesteun (zie filmpje).

[vimeo]http://vimeo.com/31347695[/vimeo]

L.H. Wiener met A.L. Snijders

Thomas Verbogt speecht

Een voorpublicatie staat op de site van Athenaeum Boekhandel.