Doeschka Meijsing is overleden. Dat meldt haar uitgeverij vandaag. Zij werd vierenzestig jaar. Meijsing stierf aan de complicaties van een zware operatie. Ze schreef vele verhalen, gedichten, essays en romans. In 1974 debuteerde ze bij Querido met De hanen en andere verhalen. Voor Tijger, tijger! (1980) ontving ze de Multatuliprijs. De tweede man (2000) werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en betekende Meijsings doorbraak naar het grote publiek. Haar roman 100% chemie (2002) werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en in 2008 publiceerde ze de roman Over de liefde, die bekroond werd met de F. Bordewijkprijs, de Opzij Literatuurprijs en de AKO Literatuurprijs.

Annette Portegies, directeur van Querido, schrijft vandaag op de website van de uitgeverij: ‘Doeschka Meijsing verborg een diepe kwetsbaarheid achter een superieure vorm van ironie, zowel in haar werk als in haar leven. Weerspannig als ze was, was ze een vrouw om van te houden. Querido rouwt om de dood van Doeschka, die bijna veertig jaar aan de uitgeverij verbonden was. De Nederlandse literatuur verliest opnieuw een auteur van wereldformaat.’

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.