De kracht van verdringing

Het komt wel eens voor dat ik blijf hangen in een televisiecrimi. Meestal als ik te moe bent om naar iets anders te kijken. Wat me vaak stoort is het einde van zo’n aflevering in een misdaadserie. Het komt namelijk regelmatig voor dat de schurk zo tegen het eind een volledige bekentenis aflegt tegen een potentieel slachtoffer. Alsof een moordenaar zonder biecht niet kan moorden. Zou dat in het echt ook zo zijn? De biecht duurt meestal zo lang dat de politie op tijd arriveert om de schurk te overmeesteren.

In De ooggetuige van Simone van der Vlugt heb je ook te maken met zo’n slap einde. En dat is jammer, want het gegeven van dit cadeauboek in de maand van het spannende boek is wel interessant. De titel is enigszins cynisch want de oogetuige in kwestie is slechtziend. Manon Jonker is toevallig in een juwelierszaak wanneer deze wordt overvallen. De eigenaar wordt doodgeschoten, maar zij wordt gespaard omdat de overvallers denken dat ze blind is. (Als je het einde kent, vraag je je bovendien af waarom zij sowieso niet is vermoord, maar dit terzijde.)

In de dagen na de moord wordt Manon licht paranoïde, omdat ze weet dat de mannen alsnog achter haar aan zitten. Ze waant zich veilig thuis, waar ze woont met haar zus, maar op straat en op het werk krijgt ze te maken met de overvallers die af willen maken wat ze in de juwelierszaak hebben nagelaten.

De ooggetuige is niet het beste werk van Van der Vlugt. Er zitten rare zinnen in voor een ikperspectief (en helemaal voor een slechtziende): ‘Een beetje wezenloos kijk ik haar aan, herinner me dan ons uitje van vanmiddag.’ Alsof wezenloos kijken een bewuste daad kan zijn. Daar tegenover staan soms fijn recalcitrante zinnen die iets meer inhoud geven aan het karakter van Manon: ‘Praten is zo’n overschatte manier om dingen te verwerken. Persoonlijk geloof ik meer in de kracht van verdringing.’ Dat eigenzinnige van Manon is het best gelukt in deze misdaadnovelle die soms iets te uitleggerig is over blindheid. Over dat karakter had ik wel meer willen lezen.

Coen Peppelenbos

Simone van der Vlugt – De ooggetuige. CPNB / Ambo|Anthos, Amsterdam. 96 blz. Gratis bij aanschaf van € 12,50 aan boeken.