Just George, originally uploaded by The National Archives UK.

In Uit het raam van Julian Barnes staat een mooi hoofdstuk over George Orwell, over zijn kostschooltijd, zijn leugenachtigheid en over zijn onhebbelijkheden. In schril contrast daarmee is zijn status bij het lezerspubliek. Animal Farm en 1984 behoren tot de canon van de Engelse literatuur (en de wereldliteratuur).

En George Orwell? Het zou hem verbaasd en ongetwijfeld geïrriteerd hebben dat hij sinds zijn dood in 1950 gestaag is opgeschoven richting NT-status. Hij is interpreteerbaar, plooibaar, patriottisch en kan als ambassadeur dienen.

Een NT is een National Treasure. Volgens Barnes benoemt de koningin ridders en ‘peers’, de natie benoemt ‘nationale schatten’. Ik kan er niet precies de vinger achter leggen, maar volgens mij is het een officieuze opname in een collectief gedachtegoed van een land. Bij ons zou Annie M.G. Schmidt onmiddellijk een nationale schat zijn, Jeroen Brouwers zou veel te controversieel zijn.

De foto wordt op Flickr gedateerd circa 1940, maar dat lijkt me te laat. Als je de documenten op Wikispooks bekijkt dan moeten de foto’s uit 1936 komen. Dat rechtvaardigt nog steeds niet zo’n snorretje. De foto’s komen uit een politiedossier. Eric Blair, de echte naam van George Orwell, werd jarenlang in de gaten gehouden door de politie vanwege zijn te linkse politieke activiteiten.

Van mogelijk gevaar voor de samenleving naar National Treasure. Ironie van de geschiedenis.