Peter Terrin heeft met zijn roman Post Mortem de AKO Literatuurprijs 2012 gewonnen. Dat heeft juryvoorzitter Jozias van Aartsen zojuist bekendgemaakt in de Centrale Bibliotheek in Den Haag.

De andere genomineerden waren Stephan Enter (Grip), Arnon Grunberg (De man zonder ziekte), Mensje van Keulen (Liefde heeft geen hersens), Elvis Peeters (Dinsdag) en Anton Valens (Het boek Ont).

Terrin ontvangt een geldbedrag van vijftigduizend euro. De AKO Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek – in de categorieën fictie en non-fictie. De jury motiveerde haar keuze als volgt:

In deze tijd waarin wij zoeken naar houvast en waarin de media steeds meer ons leven construeert, kiest de jury voor een auteur die de liefde verklaart aan de literatuur. Welk houvast kan de literatuur nog bieden als het noodlot toeslaat en de camera draait? Post Mortem beantwoordt die vraag.

In de jury zetelden naast Jozias van Aartsen ook Karl van den Broeck (chef boeken van De Morgen), Maarten Dessing (literair journalist en recensent voor BOEK), Toef Jaeger (criticus NRC Handelsblad), Kathy Mathys (freelance journalist De Standaard der Letteren) en Fleur Speet (criticus Het Financieele Dagblad).