Haarlem kiest dit jaar een nieuwe stadsdichter, er is een prijsvraag uitgeschreven door de bibliotheek en de Gemeente Haarlem, maar de verkiezing lijkt te ontaarden in chaos. Dichter Bies van Ede heeft namelijk besloten om uit de verkiezingsrace te stappen. Hij stond samen met drie andere dichters op de shortlist en mocht strijden om het stadsdichterschap.

De organisatie riep dichters op om werk in te sturen. Uiteindelijk werden acht dichters, waaronder dus Bies van Ede, maar ook Lucas Hirsch, geselecteerd. Zij mochten hun gedichten komen voordragen. Een jury selecteerde vervolgens vier dichters voor de shortlist.

Maar nog voordat de nieuwe stadsdichter is gekozen, stapt Bies van Ede al uit de verkiezingsrace. De voorzitter van de jury, Joost Mulder, is ook voorzitter van het Ampzing Genootschap, waarvan Bies van Ede een prominent lid is. De dichter wil niet de schijn van vriendjespolitiek wekken.

‘Een stadsdichter moet mijns inziens banden tussen dichtende Haarlemmers aanhalen en dat lukt natuurlijk niet als je de schijn van nepotisme tegen je hebt. Achterklap en rancune zijn venijnig gif’, aldus Van Ede. Eerder liep de dichter Lucas Hirsch kwaad weg toen hij hoorde dat hij niet op de shortlist stond.

Op 7 december wordt bekendgemaakt wie Sylvia Hubers opvolgt als stadsdichter van Haarlem.