Dromen van een aanslag

Rosalie heeft steeds meer last van haar voorspellende dromen. Wanneer ze met haar man Jeroen op vakantie is in Marrakech droomt ze dat het vliegtuig waarmee ze terug wil vliegen neer zal storten. Rosalie is in paniek, ze weet zeker dat deze droom uit zal komen, daarom wil ze een andere vlucht naar huis nemen. Haar man gaat daar niet in mee en probeert Rosalie over te halen om toch met hem mee naar huis te vliegen. Rosalie houdt voet bij stuk, de relatie loopt toch al ontzettend stroef, en boekt haar vlucht om. Haar man vliegt wel naar Nederland en stort vervolgens neer in de weilanden bij Schiphol. Iedereen gaat uit van een stom ongeluk, maar Rosalie vermoedt dat er meer aan de hand is. Dan droomt Rosalie over een alles verpletterende aanslag in het centrum van Amsterdam tijdens een groot evenement.

Simone van der Vlugt heeft met In mijn dromen wederom een vlot lezende literaire thriller geschreven. Van der Vlugt kan dat als geen ander, in een paar zinnen zet ze een personage neer en aan het eind van het eerste hoofdstuk zit je al midden in het verhaal. In In mijn dromen is nog een tweede verhaallijn aanwezig. Naast de verhaallijn over Rosalie volg je zo af en toe ook het verhaal over een Marokkaan die zich tot zijn veertiende Nederlander heeft gevoeld maar die langzamerhand dreigt te radicaliseren. Tot aan het eind van de roman blijf je in spanning wie deze man is. De ontknoping van deze verhaallijn mag dan ook behoorlijk verrassend worden genoemd.

Van der Vlugt heeft zich, zoals ze trouwens bij al haar romans doet, behoorlijk gedegen ingelezen in de problematiek van de radicaliserende Marokkanen. In het nawoord gaat Van der Vlugt dan ook in op alle boeken zonder welke ze deze thriller niet had kunnen schrijven. Bovendien heeft ze kenners het boek na laten lezen op onvolkomenheden inzake de Koran. Dat de schrijfster daarnaast zeer geïnteresseerd is in de zaken tussen hemel en aarde blijkt wel uit dat ze in meerdere jeugdromans ook over zaken als reïncarnatie (Schijndood) en helderziendheid (Schuld, Vlinders) schrijft.

Natuurlijk worden niet alle verhaallijnen in In mijn dromen evengoed uitgediept. De gebrekkige communicatie van Rosalie met haar ouders, het verbroken contact met haar tante Josefien, de kille ouders van Jeroen die zonder inmenging van Rosalie de begrafenis van hun zoon regelen, Van der Vlugt stipt vele zijpaden aan, maar waakt er blijkbaar voor dat het verhaal vaart verliest. Al met al wederom een meer dan leesbare thriller van Van der Vlugt, een van het type waarvan ze er ongetwijfeld nog veel meer voor haar lezers in petto heeft.

Cilla Geurtsen

Simone van der Vlugt – In mijn dromen. Anthos, Amsterdam, 268 blz. € 19,95.