Gisteren werd bekend dat de CPNB volgend jaar boeken die toch al goed lopen extra in het zonnetje wil zetten. In navolging van de platenindustrie krijgt de boekenbranche een gouden boek voor 250.000 verkochte exemplaren, platina voor 500.000 verkochte boeken en diamant voor een miljoen verkochte boeken. In zijn column op de site van Podium zet uitgever Joost Nijsen (die eerst het idee lijkt op te eisen voor het idee, want die diamanten uitvoering had hij al laten maken voor Kluuns bestseller Komt een vrouw bij de dokter) vraagtekens bij deze nieuwe actie van de CPNB.

Is het verstandig om de paar boeken waarvan honderdduizenden verkocht worden, nog eens extra aandacht te geven, vanuit ons collectieve propaganda-instituut? De trilogie van mevrouw James als geheel zal zeker de diamanten status bereiken. Moeten we daar als vak nou nog eens extra aandacht aan geven?

Voor meer bezwaren: zie zijn column.