Joost Nijsen heeft aan zo’n beetje elk medium wel een afscheidsinterview gegeven en deze zaterdag stond hij in Trouw. Sander Becker praat met hem over zijn boek Uitgeversgeluk en het huidige klimaat in uitgeversland. Natuurlijk komen ook de schrijvers aan de orde die bij Podium vertrokken en elders meer succes kregen. Als Nijsen het allemaal over zou doen, dan zou hij eerder willen weten of iemand nog wel op zijn plek zit bij de uitgeverij. Hij zou ook eerlijker zijn over het gebrek aan potentie bij andere schrijvers. Becker vraagt dan of zij niet beter een ander vak kunnen kiezen.

Eigenlijk wel. Het is problematisch als een uitgever chronisch verlies lijdt op een schrijver. Bij topschrijvers zal dat niet snel gebeuren; daar loopt de goede verkoop hooguit een beetje terug. Maar je hebt schrijvers die na twee of drie boeken nog steeds nauwelijks quitte spelen of zelfs geld blijven kosten. Dan moet je stoppen, tenzij je zo verliefd bent op hun werk dat je de rol van mecenas kiest. Stoppen is heel pijnlijk, zeker omdat niet elke schrijver elders terecht kan. Maar ja, niet iedereen heeft het talent om een leven lang een lezerspubliek te bedienen. Veel schrijvers worden leraar of scenarioschrijver en zijn daar uiteindelijk gelukkiger in.

Nijsen is nu overigens bezig met het schrijven van een roman voor een andere uitgeverij dan Podium. Nu maar hopen dat boek een beetje uit de kosten komt.

Lees het hele interview hier.