Op een aantal sites en sociale media lijkt het of Quintalle Nix de grote schuldige is achter het stopzetten van de site literairedebuten.nl. Oud-uitgever en schrijver Hans Vervoort stuurde vandaag een mail naar alle media om de zwarte piet achter het stopzetten van de site toe te spelen aan fotografe Quintalle Nix. Een rekening van €968,- voor het onrechtmatig gebruik van foto’s op de site zou volgens Vervoort de oorzaak zijn achter het opheffen van de site. De werkelijkheid ligt iets anders.

Quintalle Nix, vandaag bestookt met hatemails, geeft haar kant van de zaak. ‘In mei 2011 kwam ik op de site literairedebuten.nl een foto tegen die ik had gemaakt. Omdat er vaak sprake is van misverstanden over het auteursrechtelijk gebruik van foto’s stuur ik nooit meteen een rekening, maar attendeer ik de eigenaar van de site over het onrechtmatig gebruik. Zo ook de heer Vervoort. Later begreep ik dat Vervoort bij een uitgeverij heeft gewerkt en op de hoogte moest zijn van de regels, maar hij stelde zich tegenover mij meteen heel arrogant op. Hij zette zelfs onder zijn mails: “En medeleven met het feit dat u met deze naam door het leven moet.”‘

Vervoort heeft toen de betreffende foto weggehaald en ik heb niet langer naar die site omgekeken. Anders had ik wel gezien dat hij twintig dagen nadat we in 2011 contact hadden gehad opnieuw een foto van mijn hand op de site had gezet. Dat is toch wel vreemd, nadat je eerder schriftelijk gewaarschuwd hebt. Ik kwam er pas eind 2012 achter en toen heb ik hem gevraagd waar de rekening naartoe kon voor het gebruik van deze foto. Weer kwam er een onbeschofte reactie terug met dezelfde argumentatie van anderhalf jaar geleden. Dat zij niet kunnen zien wie de fotograaf is, is toch een beetje raar, want ze gebruiken de foto uit het boek dat ze gerecenseerd hebben en daar staat mijn naam gewoon in het colofon. Hij zegt bijvoorbeeld dat de foto’s op de site van Nieuw Amsterdam vermeld worden zonder de naam van de fotograaf, maar deze uitgeverij heeft op haar site een aparte afdeling voor de pers waar je foto’s kunt downloaden en waarbij de naam van de fotograaf keurig genoemd wordt. Daarnaast is degene die gebruik wilt maken van een foto ten alle tijden wettelijk verplicht zelf de maker van de foto te achterhalen en toestemming te vragen voor het gebruik van de foto. Iets wat ik anderhalf jaar eerder al duidelijk had gemaakt aan Vervoort.’

Ook in december sloop er een sarcastische toon in de mailwisseling van de kant van Vervoort; ‘We zouden het prettig vinden als u de correspondentie zou willen beperken tot uw achternaam, namelijk: nix.’ Quintalle Nix: ‘Dan is het wel vreemd dat hij me verwijt dat ik niet meer reageer. Hij schreef ook nog of ik wel bewijzen kon of ik die foto’s gemaakt had! Dat is toch de omgekeerde wereld? Toen ben ik verder gaan zoeken op de site en kwam ik nog drie foto’s van mij tegen. Daarop heb ik besloten die rekening te sturen. Van Vervoort heb ik geen tegenvoorstel gekregen. Hij dreigde alleen om mijn opdrachtgevers te benaderen en mij aan de schandpaal te nagelen met een persbericht. Dat heeft hij vandaag dus gedaan. Vervoort is gewoon een bad loser.’

Vervoort heeft inmiddels de rekening betaald. ‘Dat ik de schuld krijg voor het stopzetten van de site is dan ook niet terecht. Als ze mijn foto’s eraf halen kunnen ze toch gewoon door? Als iedereen zich aan de regels houdt, is er niets aan de hand.’

CP