Op 29 september verschijnt In de Slochter Vrijstaat bij Noorderlicht, via uitgeverij Palmslag (‘Samen maken we jouw boekendroom waar!). Het boek is geschreven door Jutta Koolhof, maar in het persbericht van Palmslag wordt meteen prijsgegeven wie achter dit pseudoniem schuil gaat: Auke Hulst.

In 1984 bezoekt reisjournalist Jutta Koolhof de Vrijstaat tijdens de viering van het twintigjarig jubileum. Door haar ogen vertelt schrijver Auke Hulst In de Slochter Vrijstaat de alternatieve geschiedenis van een onafhankelijk Slochteren en schetst ze een portret van een land dat zichzelf uitvond.

Het boek, met foto’s en illustraties, beslaat 96 pagina’s, wordt gepresenteerd op de Fraeylemaborg in Slochteren. Op de site van de borg staat de volgende aankondiging:

U bent van harte uitgenodigd voor de presentatie van het boek In de Slochter Vrijstaat van reisjournaliste Jutta Koolhof (1954). Dit boek zag in 1984 het licht als uitgave van Aurora Borealis, de uitgeverij van Noorderlicht, platform voor hedendaagse waarneming. Na bijna veertig jaar is het hoog tijd voor een heruitgave, mede gezien de recente ontwikkelingen in ons land.

Schrijver Auke Hulst zal Jutta Koolhof interviewen. Het eerste exemplaar van de heruitgave zal worden uitgereikt aan Susan Top, minister van Volkscultuur. De uitreiking zal plaatsvinden in de schitterende Fraeylemaborg, het spirituele hart van de Vrijstaat.

Veel maskerades dus in en rond het nieuwe boek van Hulst. Je kunt hier alvast een voorproefje zien van het boek.

Oost-Groningen is vaker het decor voor de uit Denemarken (een gehucht in de buurt van Slochteren) afkomstige auteur. Bij RTV Noord zei Auke Hulst over zijn nieuwe boek:

Met het boek Slochter Vrijstaat wil Hulst laten zien hoe het ook had kunnen lopen met het Groningse gas. ‘In veel opzichten pakt het in mijn verhaal beter uit, maar in een aantal opzichten ook niet. Mensen blijven mensen, dus ook in de Vrijstaat krijg je allerlei lelijke vormen van politiek, er is een tweedeling. Het moest ook niet te utopisch worden’, vertelt Hulst.

Het boek is hier alvast te reserveren en gaat € 24,95 kosten.