Schrijfster Rascha Peper is overleden. Dat is zojuist bekendgemaakt. Ze overleed afgelopen zaterdag op 64-jarige leeftijd in haar woonplaats Amsterdam. Peper was al enige tijd ernstig ziek. Vorig jaar oktober maakte ze dat zelf in NRC Handelsblad bekend:

Binnen deze paar weken is mijn leven 180 graden gekanteld en is duidelijk geworden dat de wereld der gezonden en vitalen de mijne niet meer is, dat ik daar alleen nog een tijdje voor spek en bonen mag meedoen. (…) De kaarten zijn dus geschud en ik moet het spel zonder aas of joker uitspelen.

In 1990 debuteerde Peper met de verhalenbundel De waterdame. Haar roman Rico’s vleugels (1993) stond op de shortlist van de AKO Literatuurprijs. Russisch blauw werd bekroond met de Multatuliprijs 1996.

‘Hoewel ze nog niet lang bij Querido was – ze maakte de overstap in 2010 – heeft Rascha Peper onmiskenbaar haar stempel op het fonds gedrukt. Ze was een verteller pur sang die, nadat ze zich grondig had gedocumenteerd, alle ruimte gaf aan de verbeelding,’ zegt uitgeefster Annette Portegies.

Peper wordt donderdag in Amsterdam op Zorgvlied begraven. Haar laatste roman, Handel in veren, verschijnt in juni.