‘Het feit dat ik mijn boek niet af kan maken, zit me het meest dwars van alles,’ zei Rascha Peper in een interview met NRC Handelsblad toen bekend was dat ze ongeneeslijk ziek was. Ze werkte aan een breed opgezette roman waaraan ze ruim twee jaar werkte. De roman zou zo’n 600 pagina’s moeten worden, waarvan ze er ongeveer tweehonderd af had.

Die tweehonderd pagina’s zijn nu verschenen in haar postume roman Handel in veren. In de roman volgen we Wendela. Ze logeert bij haar grootmoeder Minke, die getrouwd was met de inmiddels allang overleden ornitholoog Henk Bronkhorst. Halverwege de jaren vijftig ging hij op expeditie naar Nieuw-Guinea om te bewijzen dat het zeldzame Bruijns boshoen nog niet was uitgestorven. Terwijl we hem en zijn Papoea-begeleiders in hun spannende en hilarische zoektocht volgen, neemt Minke haar kleindochter in 2012 in vertrouwen over wat er zich in die jaren thuis in Nederland heeft afgespeeld.

Rascha Peper overleed op 16 maart jl., ze werd 64 jaar oud.